top of page

Wat zijn procureursdagen?

Wanneer men het heeft over “procureursdagen” spreekt men over de periode die het OM nog heeft om hoger beroep aan te tekenen tegen een vonnis. Deze periode bedraagt 25 dagen. Wanneer iemand is veroordeeld en dit is gebeurt terwijl hij nog in hechtenis zat in die zaak, zal hij deze dagen nog dienen te doen alvorens te worden vrijgelaten, ook al zou men in theorie zijn straf al hebben uitgezeten. vb : Iemand is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden en zit op de datum van het vonnis reeds 3 maanden in voorhechtenis. Normaal zou hij zijn straf hebben uitgezeten. Toch zal hij nog 25 dagen dienen te wachten alvorens te worden vrijgelaten omdat het OM nog beroep kan aantekenen. Wanneer het OM evenwel akkoord zou gaan dat de veroordeelde deze periode niet dient af te wachten, kan hij worden vrijgelaten, doch het OM gaat hier in principe niet op in. Wanneer men wordt veroordeeld tot een werkstraf of wordt vrijgesproken op het moment dat men nog in hechtenis zit, zal men wel op de dag van de uitspraak worden vrijgelaten.


Veelgestelde vragen
bottom of page