top of page

Wat is een opschorting?

De opschorting is eigenlijk geen straf, maar een maatregel en houdt eenvoudig gezegd in dat de rechtbank wel vindt dat je schuldig bent, maar dat er redenen zijn om je geen effectieve straf op te leggen. De opschorting wordt dan ook gezien als een gunst en wordt voorbehouden voor de gevallen waarin de zaak te ernstig is om te worden geseponeerd, maar waar een straf (met uitstel) als te zwaar wordt gezien. Voorwaarden Aan volgende voorwaarden moet zijn voldaan om een opschorting te bekomen :

  • De verdachte moet instemmen

  • Geen eerdere veroordeling tot een gevangenisstraf van meer dan 6 maanden

  • Op de feiten mag geen straf staan van meer dan 5 jaar

  • De rechtbank kan ook voorwaarden koppelen aan de opschorting en dan spreken we van probatie - opschorting.


Veelgestelde vragen
bottom of page