top of page

Advocaten meteen in de clinch op proces kasteelmoordBron: De Standaard


Vijf jaar na de moord op Stijn Saelens zijn de beklaagden verschenen voor de rechtbank die een oordeel zal vellen. Voor het over de feiten gaat, zijn er nog horden te nemen.BRUGGE 'Als hier iemand zou binnenkomen die niet op de hoogte is welke zaak wordt behandeld en die hoort alle pleidooien, dan zou die persoon nooit kunnen vermoeden dat het gaat over een moord op de vader van vier kinderen.' Na vier uur heen-en-weer­gepleit vatte parketmagistrate Céline D'Havé de zitting gistervoormiddag treffend samen. De advocaten van de burgerlijke partijen, de verdachten en het openbaar ministerie hadden over elk deelaspect van de moord op Stijn Saelens hun zeg gedaan. Maar over de essentie van de zaak werd met geen woord gerept.


De discussies over nevenkwesties leken de stevige groep supporters van André Gyselbrecht - verdacht als opdrachtgever van de moord op zijn schoonzoon - niet te deren. Zoals bij vorige zittingenwaren ze met enkele tientallen naar Brugge afgezakt om de dokter te steunen.


Een van de discussies is de vraag of het proces achter gesloten deuren moet plaatsvinden. Een mogelijk motief voor André Gyselbrecht om op zoek te gaan naar iemand die zijn schoonzoon zou aanpakken, waren aanwijzingen dat Saelens een van zijn kinderen zou hebben misbruikt. Die aanklacht werd in 2011 onderzocht, maar bleef zonder gevolg.


Johan Platteau, de advocaat van Gyselbrecht, vroeg aan de rechtbank om dat dossier toe te

voegen aan de moordzaak. Maar justitie behandelt dossiers van zedenmisdrijven achter gesloten deuren, zeker als het gaat over minderjarigen. Dat combineren met een openbare zitting, zou ondoenbaar zijn. De pleidooien beginnen wellicht na de zomer. (vhn)


Veelgestelde vragen
bottom of page