top of page

Assisenproces moeder Tibeau (4) verloopt moeizaam


25/11/2014 om 13:30 door jva


BRUGGE / ROESELARE - Het assisenproces tegen Isabelle Debackere (36) verloopt dinsdag erg moeizaam. Het is tot een conflict gekomen tussen meester Johan Platteau en voorzitter Fabienne De Tandt. De advocaat van de beschuldigde verweet de voorzitter partijdigheid. Het proces lag een uur stil om de plooien glad te strijken.


Matthias Volckaert was als politie-inspecteur opgeroepen om te vertellen over een interventie twee weken voor de feiten. Na die tussenkomst werd Isabelle Debackere uiteindelijk gecolloqueerd. ‘Ik heb haar eerst proberen te overtuigen om op vrijwillige basis hulp te zoeken. Ik vond op dat moment ook dat zij emotioneel te overstuur was om op de openbare weg te rijden.’ De beschuldigde stapte toch in de wagen, en raakte met haar achteruitkijkspiegel zelfs de arm van de agent. ‘Ik vermoed niet dat ze mij bewust wilde kwetsen.’


Toen meester Platteau de getuige vragen bleef stellen over de omstandigheden van die interventie, greep de voorzitter in. Fabienne De Tandt wees de advocaat erop dat heel wat vragen al door haar gesteld waren. ‘Ik voel dat u ontzettend partijdig dit proces leidt. Ik heb mij gisteren tijdens de ondervraging beheerst, maar het moet me toch van het hart’, reageerde Platteau als door een wesp gestoken.


Proces stilgelegd


Het proces werd stilgelegd en de stafhouder van de Brugse balie werd erbij gehaald. Het duurde langer dan een uur voordat de plooien terug waren gladgestreken. Meester Platteau biedt zijn excuses aan. ‘Men heeft mij uitgelegd dat die woorden u diep hebben gekwetst. Dat was niet mijn bedoeling. Na rustig na te denken zeg ik dat ik verkeerd was. Ik heb veel respect voor het hoge ambt dat u bekleedt. Ik weet zeker dat u op zeer correcte wijze de verdere debatten zal leiden. Ik bied u dan ook mijn excuses aan’, aldus meester Platteau.


De eerste getuige dinsdagochtend was DNA-expert Dieter Deforce. De deskundige ontdekte DNA van de beschuldigde in de bloedvlekjes op het kussen en het hoeslaken van het zusje van het slachtoffer. Het kussen van Tibeau Vanhauwaert werd vreemd genoeg niet onderzocht, omdat de onderzoeksrechter daar geen opdracht had voor gegeven.


De verdediging vroeg aan de apotheker bijkomende uitleg over de medicatie van Isabelle Debackere. ‘Het is inderdaad zo dat mensen die benzodiazepines nemen zich soms maar flarden kunnen herinneren van wat zich in die tussenfase afspeelt. Het is vergelijkbaar met mensen die te veel alcohol hebben gedronken.’


Vader afwezig


Maandag werd al bekend dat de vader van Tibeau Vanhauwaert (4) in principe niet komt getuigen op het assisenproces tegen zijn ex-partner Isabelle Debackere (36). Uit enkele doktersattesten, die zijn raadsman Filip Van Hende voorlegde, blijkt dat de man zou zijn opgenomen in de psychiatrie.


De voorzitter zal een wetsdokter laten nagaan of Tim Vanhauwaert in staat is om te getuigen. De verdediging zal zich verzetten tegen een proces zonder getuigenis van de vader van het slachtoffer. Ook rijst er twijfel of de doktersattesten wel recent genoeg zijn.


Veelgestelde vragen
bottom of page